Kohvioad on parimad värskena, kuid kuidas säilitada need ka nii kodus? Nippe ja trikke on mitmeid, kuid osad neist võivad hoopis karuteene teha! Loe edasi ja saa teada, miks on oluline tagada kohvi värskus, kuidas tagada see kodustes tingimustes ja kuidas saada alati parim kohv.

Miks on kohvi hoiustamine oluline?

Kartuleid hoiustatakse pimedas, juustu külmikus, kuivaineid kapis. Igal asjal on oma koht, et tagada värskus ja maitsvus. Sama käib ka kohvi kohta, kui seda õigesti ei hoiustata, siis see ei säili värskena. Kohvi peaks käsitlema nagu teisi toiduaineid, kui see saab liigselt hapniku, siis see liisub. Kaob värskus, lõhn ja maitse, just need teevad kohvi imeliseks! Jättes kohvioad õhu kätte seisma, on tulemus hullem, kui 3 in 1 kohvil! Hoiustades kohviubasid selleks ettenähtult, saad hoida oad värskena ja maitse püsib kauem.

Kuidas hoiustada kohviubasid kodus?

1. Jälgi röstimis kuupäeva

Esimeseks sammuks on jälgida kohvi tootmise kuupäeva, sest nii nagu sa ei osta aegunud kuupäevaga toiduaineid, nii ei tohiks osta ka kohvi. Mida värskem kohv, seda parem! Kohvioad kaotavad aja jooksul oma maitse ja aroomi, seega tõenäosus imeliseks kohviks on värskete ubade puhul suurem.

2. Vähenda hapniku ja kohviubade kokkupuudet

Kohvioad liisuvad õhu, täpsemalt hapniku, käes. Mida vähem hapniku, seda kauem püsib kohv värskena. Kui kohviubade originaal pakend on taassuletava sulguriga, siis on parem hoida ubasid seal. Minigrip kottide stiilis pakendid takistavad õhul pakendisse sisenemist. Silmas tuleks pidada, et koti sulgemisel tasuks sealt võimalikult palju õhku välja pigistada. Üheks hoiustamise variandiks on ka vaakumpurgid, kuid vali kindlasti purk, mis ei oleks läbipaistev, et kohviubadele ei paistaks peale valgus.

3. Hoiusta kohvi õiges kohas

Niiskus, valgus ja soojus annavad kõik oma osa kohviubade värskuse kaotamisel. Kohviubasid tuleks hoiustada jahedas, kuivas ja hämaras kohas. Ideaalis võiks olla selleks kapp, mis asub soojusallikatest eemal. Samuti pane tähele, et läheduses ei oleks näiteks vürtse, sest kohv imab endasse ka lõhnu ning nii võid kogemata luua täiesti uue kohvisegu.

4. Osta vähem kohvi ja jahvata ise

Kohvioad seisavad kauem värskena kui juba eeljahvatatud kohv. Värskuse tagamiseks on üks nippidest ise kohviubade jahvatamine. Samuti ei tasu osta väga suuri pakke kohviube, kui sa ei ole just väga suur kohvi sõber. Parim variant oleks omada vaid kohvi nädala varu, sest siis toimub pidev ubade ringlus. Kui ainsaks variandiks on vaid suured kohviubade pakid, siis hoia ubasid jahedas, kuivas ja hämaras paigas, õhukindlas anumas.

Kohviubade õige hoiustamine kodus on tegelikult väga lihtne, vaja on vaid natukene harjumusi muuta ja võib-olla mõni vaakumpurk muretseda. Kuid imeliselt maitsva ja aromaatse kohvi jaoks on seda vist vähe nõutud!

Meeldivaid kohvi elamusi soovides, 

Kohvi Shop