Kohvimaailmas eristatakse peamiselt kahte põõsaliiki - coffea arabica ja coffea canephora ehk maakeeli öeldes Arabica ja Robusta kohvitaimed. Valides endale meelepärast kohvi, näeme sageli nende kasutust, kuid kas Sina tead, miks Arabica kohvioad maksavad palju rohkem kui Robusta omad? Või kumb neist maitseb mõrkjamalt? Või kumbas on suurem kofeiinisisaldus?

Kohvitaimede kasvamine

Kohvipõõsad ei kasva igal pool maailmas. Võttes Aafrika mandri, tõmmates kaks joont, jättes välja mõlemalt poolt umbes veerand mandrist ja pikendades neid jooni ümber gloobuse, saame ala, kus kasvab kohvipõõsas.
Märkame, et sellel alal on rohkem vett kui maad ning igasugune maalapp ei ole kohvitaimele sobiv. On vaja vähemalt 100 m kõrgust, et Robusta kohvitaim hakkaks kasvama ning Arabica vajab vähemalt 1000 m meretasemest kõrgemat kasvukohta.
Kohvitaim on üsna nõudlik. Ta tahab saada rohkelt vihma ja soojust. Araabika vajab kasvamiseks 15-24 kraadi sooja ja Robusta lausa tõelist troopikat, 24-30 kraadi sooja.
Kui on unistus teha oma kohviistandus ja on leitud sobiv keskkond, siis peab ikkagi veel mitu aastat kannatama, enne kui oma aia kohvi saab juua. Arabica kohvitaim hakkab saaki kandma 2-4 eluaasta paiku ning elab vaid 20-30 aasta vanuseks.

Saagi töötlemine

Lõpuks kui aeg on käes, et saaki koristada, tuleb värvata palju inimesi või masinaid. Arabica kohvpõõsa marjad valmivad järk-järgult ning neid tuleb käsitsi korjata, et korvi sattuks ikka küpsed marjad. Robusta kohvipõõsaga on natukene lihtsam - marjad valmivad üheaaegselt ja saaki saab koristada ka mehhaaniliselt.
Kohvipõõsa saagiks on ilusad punased marjad, mis meenutavad kirssi. Just nende kohvikirsside sees on peidus kohvioad, mis saadakse kätte, kas märg- või kuivtöötluse käigus. Seejärel saadetakse kohvioad kvaliteedikontrolli, kus sorteeritakse välja kahjustada saanud kohvioad. See on oluline, sest kui röstimisele sattub palju kahjustada saanud kohviube, siis rikub see maitse.
Järgmiseks sammuks on röstimine. On olemas 3 peamist rösti - hele, keskmine ja tume. Igal röstimisastmel on erinev temperatuur, ajaline kestvus ja saadav maitse. Röstimise järel segatakse erinevad kohvioad, see toimub nii sorditi kui ka päritolumaa järgi. Segamise eesmärgiks on saada täiusliku maitse ja aroomiga kohv, üks uba täiustab teist!

Maitse

Kohvi maitse sõltub mitmetest nüanssidest - kohvi sordist, kasvutingimustest, järeltöötlusest, röstimisest, segamisest. Vaadates Arabica ja Robusta kohvipõõsaid, siis Arabica maitse on mahedam, pehmem ja aromaatsem kui Robustal. Robusta seevastu on intensiivsema maitsega ja sisaldab rohkem kofeiini. Samuti mängivad rolli kasvutingimused, pinnas ning ka kõrgus, sest mida kõrgemal kohvitaim kasvab, seda aromaatsemad on kohvioad.
Suurt rolli mängib ka päritolumaa.
Kohvioad, mis on pärit Lõuna-Ameerikast on maheda ja tasakaalus maitsega, vähese happesuse ja pähklise alatooniga.
Aafrika mandril kasvanud kohvioad on keskmise happesusega, aromaatsed ning lõhnalt-maitselt lillelised ja puuviljased.
Aasia regioonist pärinevad kohvioad on väga vähese happelisusega, magusamad ja täidlase maitsega.
Peamiseid röstimisastmeid on 3 ja kõik nad üllatavad erinevate maitsetega.
Hele röst on kõige kõrgema happelisusega. Kohv on kerge, vähe mõrkjas ning lillelise-puuviljase aroomiga.
Keskmine röst on tasakaalus nii oma maitse kui aroomiga ja on kergelt magusa maitsega.
Tume röst on mõrkjas, vähese happelisuse ja intensiivse maitsega.

Miks on Arabica kohviuba kallim?

Arabica kohvipõõsas on palju nõudlikum oma kasvutingimuste osas. See vajab kasvamiseks palju mägisemat pinnast ja madalamat temperatuuri. Kuna mägiset, õige temperatuuriga ja vilja kandvat maad on vähe, siis see on esimene põhjus kõrgema hinna kujunemisel.
Robusta on väga kange iseloomuga taim - see suudab kiirelt kasvada troopilistes oludes ja ei nõua kasvamiseks kõrget mägist pinnast. See hakkab üsna pea peale istutamist vilja kandma ning on erinevate kahjurite osas palju vastupidavam.
Arabica kohvipõõsas on seevastu palju õrnem. Tal võtab kaua aega, et hakata vilja kandma ja tema viljakogus on märgatavalt väiksem. Samuti on ta palju vastuvõtlikum igasugustele pestitsiididele ning seetõttu on vaja teha tihedalt kahjuritõrjet.
Küpse saagi korjamisel peab Arabica kohviubade korjamisel rakendama inimtööjõudu, sest masinad ei suuda järsul mägisel pinnasel töötada. Samuti küpsevad põõsa marjad erinevas tempos. Ka järeltöötlusel pööratakse ubade kvaliteedile rohkemat tähelepanu, kui Robusta puhul.

Kumba eelistada, kas Arabica või Robusta kohviube?

See, et Arabica kohvipõõsas vajab nõudlikumaid tingimusi ja rohkem hoolt, kui Robusta põõsad, ei tähenda, et Robusta oleks väga kehv ja seda ei peaks tarbima. Sugugi mitte, Robusta kohvioad on kõrgelt hinnatud näiteks espresso valmistamisel. Just Robustale omane mõrkjas ja intensiivne maitse sobib nii hästi kokku maheda piimaga, valmistades cappuccinot või caffe lattet. Või on oma kõrge kofeiinisisaldusega ideaalne äratuskell hommikuse espresso näol.
Arabica kohviuba on ideaalne puhtalt nautlemiseks. See on mahe, pehme ning hästi tasakaalus maitse ja aroomiga.
Õiget ega vale ei ole olemas. Kõik sõltub kohvitarbija enda maitseeelistustest. Tuleb katsetada ja proovida erinevat sorti kohviube, röstimisastmeid, päritolumaasid, segusid ja valmistusviise. Vaid proovides, mis maitseb ja mis mitte, leiad endale selle õige!
Meeldivaid kohvi elamusi soovides,
Kohvi Shop