Tooted 1 kuni 10 koguarvust 12

lehekülje kohta
Lehekülg:
  1. 1
  2. 2

Drink me Chai

27.03.2020 14:58.36

Mis on chai?

Jalutades India tänavatel, poodides, rongides - on kõikjal näha inimesi joomas ühte kindlat jooki, mis näeb välja piimjas ja lõhnab magusalt ning vürtsikalt. Chai on India eluviis, see on nende kultuuri lahutamatu osa, nii nagu on meile kohvi joomine! Kui lääne kultuuri sfääris mõistetakse chaid kui ühte tee valmistusviisidest, siis Hindi keeles tähendab ,,Chai’’ teed.

Millest koosneb chai?

TEE
Üks chai komponente on tee ning tavapäraselt on selleks must tee. Eelistatakse Assami teetaime lehti, kuna neil on tugev ja täidlane maitse.

PIIM
Chai valmistamisel kasutatakse kindlasti piima, nii eraldiseisvalt kui ka segatuna veega. Tänapäevased valmis chai segud sisaldavad endas piimapulbrit.

VÜRTSID
Chais võib leiduda rohkelt erinevaid vürtse. Kõige populaarsemaks chai vürtsiks on kardemon ning tihti täiendatakse maitset ka kaneeli, ingveri, tähtaniisi või köömnetega.

MAGUSTAJA
Chai magustamiseks kasutatakse tavaliselt valget suhkrut. Miks mitte ise tehes hoopis mett lisada?

Drink me Chai

Drink me Chai on Suurbritannias asutatud pereettevõte, mis toodab erinevaid chaisid ning toodetes kasutatakse audentseid India vürtse. Tooted on sobilikud ka vegetaarlastele ning gluteenitalumatusega inimestele.

Mis oleks parem, kui kosutada ennast tassikese chaiga? Lisa tassi vaid 3 teelusikat chai segu, lisa piim või vesi ning valmis ta ongi! Toredat katsetamist!

Kohvi Shop

Postitas Kristo Karu

Teapigs teede tutvustus

20.03.2020 17:44.40

Meeldivaid kohvi elamusi soovides, 

Kohvi Shop

Märksõnad:
Postitas Kristo Karu

Arcaffe maitsed

12.03.2020 13:42.25

Tere head Kohvisõbrad! Tutvustame teile Arcaffe tootevalikut, et oleks lihtsam leida endale see meelepärane kohv!

Arcaffe Mokacrema

Arcaffe Mokacrema on olnud tootmises alates 1949. aastast ja selle orginaalretsepti ei ole kunagi muudetud! Mokacrema on peamiselt segu araabika kohviubadest, mis pärinevad Kesk-Ameerika ja Etioopia mäenõlvadelt.
Mokacrema on õrn ja aromaatne, äratuntava lillelise aroomiga ning maitselt keskmise happelisuse ja tajutavate tsitruseliste nootidega. Järelmaitse on mõnusalt mesine. Antud segu puhul kasutatakse vaid CSC märgistusega kohviube. CSC on sertifitseeritud kvaliteetkohvide assotsiatsioon ning tagab kohviubade audentsuse.

Arcaffe Roma

Arcaffe Roma on suurepärase kvaliteediga kohvisegu, mille tootmine on kestnud aastast 1926 ning ajutiselt peatus vaid maailmasõja ajal. Tootenimi pärineb kuulsalt Itaalias Livorno linnas asuvast kohvikust.
Tegu on maheda maitselise seguga, mida on nii kuiv- kui ka märgtöödeldud. Tegu on mõneti sarnase tootega Mokacremale, kuid lisaks on kasutatud märgtöödeldud Indiast pärit kohviube ja kuivtöödeldud Brasiilias kasvatatud kohviube.
Arcaffe Roma sobib ideaalselt espresso valmistamiseks ning on pehme ja lõhnab kakao ning karamelli järgi. Tegu on väga aromaatse kohviga, mis on täidlane ja tubakase järelmaitsega. Antud segu puhul kasutatakse vaid CSC märgistusega kohviube. CSC on sertifitseeritud kvaliteetkohvide assotsiatsioon ning tagab kohviubade audentsuse.

Arcaffe Giannutri

Arcaffe Giannutri on võrreldes eelmiste segudega üsna nooruke - seda on toodetud aastast 1981. Segu nimi tuleneb Lõuna-Toskaana lähedal asuvast saarestikust.
Giannutri puhul on tegu araabika, 60%, ja robusta, 40%, seguga. Robusta kohviuba annab intensiivsust ja vähem magusa maitse. Antud segu on hea täidluse, meeldiva maitse ja Itaalia kohvile omase iseloomuga.

Arcaffe Margo

Arcaffe Margo puhul on tegu tasakaalustatud kange kohviseguga, mis samal ajal on ka kerge ja kreemine, šokolaadiste nootidega.
Antud toode koosneb võrdsetes kogustes kvaliteetsetest araabika ja robusta kohviubadest. Araabika kohvioad annavad erilise maitse ning robusta annab kangust. Tegu on ideaalse seguga espresso valmistamiseks, mida omakorda kasutada cappucino ja latte valmistamisel.

Arcaffe Meloria


Arcaffe Meloria on oma nime saanud Livorno linna lähistel asuva madaliku järgi. Antud kohviubade segu on ideaalne inimestele, kes eelistavad kangemat kohvi. Segu koosneb 75% ulatuses araabika kohviubadest, millele annab täiendust märgtöödeldud Indiast pärinevad kvaliteetsed kohvioad.
Antud segu on kange, täidlane ja kaua püsiva kreemaga. Hoolikalt valitud robusta kohvioad annavad segule vanillje aroomi ja šokolaadise järelmaitse.

Arcaffe Peru FTO

Arcaffe Peru FTO puhul on tegu millegi väga erilisega. Selle segu kohviubade kasvatamise protsessis osaleb kuni 120 väikefarmerit! Kohvipõõsad kasvavad 1200-1800 m merepinnast ning neid hoitakse viludas.
Segu koosneb täielikult araabika kohviubadest. See on täidlane, vähese happesusega ja omab endas ootamatut mesisust ja pähklite aroomi. Samuti on tunda kakaod. FTO seisab järkusuutliku orgaanilise toodangu eest. Samuti on antud segule omistatud CSC märk.

Meeldivaid kohvi elamusi soovides,

Kohvi Shop

Märksõnad:
Postitas Kristo Karu

Arcaffe - kohv nautlejatele

06.03.2020 17:08.07

Arcaffe lugu algas palju palju aastaid tagasi, seitsmeteistkümnendal sajandil kui esimene kohv saabus laevaga Euroopasse, laaditi see kallihinnaline kaup maha just Livorno sadamas. See saabus piraatide laevaga Türgist, kus kohv oli juba inimestele igapäevaseks naudinguks. See linn, mis oli alati olnud kaupade, rändurite ning kultuuride ristteeks, oli viljakaks pinnaseks kohvikaubanduse algusele.

Tänu sellele taustale alustasid vennad Antonia ja Luigi Meschini oma esimest äri ehk väikest poodi mis kauples vürtside, alkoholi ning kohviga. Nende kohvi, mis sai röstitud ja segatud kire ning laialdaste teadmistega, levis kiiresti üle linna populaarseimatesse kohvikutesse. Üks neist kohvikutest oli Bar Roma nimeline, millele loodi ka eraldi kohvisegu aastal 1926. Selle segu koostisosad on jäänud peaaegu muutumatuks ligi sajandiks ja on jätkuvalt firma üks enim armastatud tooteid ka tänapäeval.

Kvaliteedi otsinguil

Iga kohviuba on unikaalne, just nagu riik, kus see kasvab. Mahedad ja täidlased maitsed Lagoa do Morrost Brasiilias, ümarad San Luis linnast Salvadoris, elegantsed ja aromaatsed Sidamost Ethioopiast; happelised ja aromaatsed Guatemalast.

Arcaffed ärgitab takka janunemine teadmiste järele. Nende suurimaks kireks on eristada erinevaid kohviubade variatsioone, hinnata, millal on kohvikirsid oma küpsuse saavutanud ja näha oma enda silmaga, kui hoolikalt töödeldakse kohviube. Seetõttu reisivad nad kaugetesse Brasiilia maakondadesse, ronivad järskudel mäenõlvadel Guatemalas ja rändavad mööda India tolmuseid kruusateid.

See ei ole vajadus seikluse järele, vaid sisemine tung. Iha saamaks teada kõike kohvi kohta ja muuta teadmised kvaliteediks.

Kirg ja tehnoloogia käsikäes

Leides parima kohvioa, ei ole see mitte teekonna lõpp vaid algus. Rohelise kohvioa muutmine suurepäraseks seguks nõuab teadmisi, tehnoloogiat ja kõrgeimal tasemel tootmist.

2012. aastal avas Arcaffe uue tehase, kus on innovaatiline puhta õhuga kohvi röstimise protsess, tänu millele ei puutu kohviuba kokku süsihappegaasiga. Kõik kohvioad, mis moodustavad ühe segu on eraldi röstitud ning õhk jahutatud. Enne pakendamist tehakse ka kvaliteedikontroll, et valmis tootesse ei sattuks poolikuid kohviube.

Värskelt pakitud toode seisab laos vaid seni, kuni see läheb transiiti. Nii tagatakse kliendile alati värskelt röstitud kohv. Tehas on varustatud päikesepaneelidega, mis tähendab, et toodetakse ise vaja minevat elektrit tootmiseks ning ollakse võimalikult väikese ökoloogilise jalajäljega.

Hinnatud kirsist enneolematuks naudinguks

Kõrgtehnoloogia taga peitub alati inimkäsi. Röstimise protsess on niivõrd oluline, et Arcaffel on spetsiaalne röstimise superviser, kes tähelepanelikult jälgib kogu protsessi. Vaja on rohkelt kogemust, sest kohviubade röstimine on sekundite täpsusega töö.

Olemaks ekspert kohvi testija on tarvis rohkem kui head maitsemeelt, vaja on ka õigeid tööriistu ja rohkem kui kirge. Seetõttu seisab kohvi röstimise protsessi kõrval ekspert testija, kellel on haruldane oskus mõista kohviubade keerukust, ära tunda nende füüsilisi omadusi ja tunnustada nende loomupäraseid omadusi.

Kohv võib maitseda puhtalt, ühtlaselt, vürtsikalt, mullaselt, ümaralt, pehmelt ja kanda endas lillede, mee, šokolaadi või hoopis vanilje aroomi. Kõige selle kokku sobitamine nõuab tõepoolest eksperti!

Meeldivaid kohvi elamusi soovides, 

Kohvi Shop

Märksõnad:
Postitas Kristo Karu

Mida teha kohvipaksuga?

26.02.2020 19:32.06

Tehes endale tassikese head kohvi, siis paratamatu nähtus on kohvipaks. Ühiskond liigub rohkeb rohelise mõtteviisi suunas ning patt oleks seda jääkprodukti kogu aeg ära visata. Mida sellega siis peale hakata?

Väeta ja komposti!

Kohvipuru sobib väga hästi näiteks peenralillede väetamiseks, kuna peale kohvi valmistamist jäävad mineraalid alles. Kohvipaks muudab mulda happelisemaks ning isegi peletab osad kahjurid eemale!
Samuti sobib kohvipaksu lisada komposti hulka, tõuseb lämmastiku hulk kompostis ning see soodustab kasulike mikroobide kasvu. Kohvipuru kompost meelitab pinnases ligi ka vihmausse!

Majapidamine puhtaks!

Kohvipuru on abrasiivne, kuid mitte liigselt kare ning aitab võidelda mustusega keeruliselt puhastatavatel pindadel. Kui üritad vältida kodukeemiat, siis võiksid katsetada kohvipaksuga näiteks pottide-pannide puhastamist. Mugavamaks kasutamiseks võid kohvipaksu panna kaltsule ning sellega hõõruda musti tööpindu.

Hoolitse enda eest!

Kuna kohvipaksus jäävad mineraalid alles, siis miks mitte kasutada seda ka koduses spas? Tee endale näomakse või koori, et saada tõeliselt siidine ja hästi lõhnav nahk!
Üheks näomaski retseptiks on: 2 spl kohvipuru, 1 spl mett ja 3 spl piima. Masseeri segu näole, jäta peale kuni 20 minutiks. Mask vähendab punetust, poore ja rasu ning annab pringima niisutatud naha!
Naha koorimiseks sega kohvipaks kookosõliga - taaskord tulemuseks niisutatud ja hästi lõhnav nahk! Toredat katsetamist!

Kui ka sinul on mõni hea nipp, mida teha kohvipaksuga, siis anna meile teada!

Meeldivaid kohvi elamusi soovides,

Kohvi Shop

Postitas Kristo Karu

Täna jagame teiega huvitavaid ja veidi eriskummalisi fakte kirjust kohvimaailmast!

Kitsed ja kohv

Legendi kohaselt avastasid kohvi kitsekarjused, kes nägid, et peale kohvitaime kirsside söömist, olid nende kitsed tavalisest aktiivsemad! Kohalik munk tegi marjadest joogi ning avastas, et see hoidis ta terve öö üleval. Nii sündis tänapäevane tassike kohvi!

Mitmes Ameerika osariigis kasvab kohvitaim?

Kohvitaim kasvab kõige paremini troopilises kliimas ning Hawaiil on ideaalne ilm taimekasvuks! Lisaks on hakatud nüüd ka Kalifornias kohvi kasvatama ja sealt tuleb turule palju premium brände. Huvitav kohvi tootmine Maailma kalleim kohv maksab parematel hetkedel üle 400€ poole kilo kohta! Selleks on Kopi Luwak - kasslased söövad koos puuviljadega kohvi kirsse, kuid nad ei suuda kohviuba seedida. Taas naasnud uba on maitselt mahedab ja vähem happelisem. Julgetele proovimiseks!

Keelata kohv?

Aasta oli 1511, kui Meka liidrid arvasid, et kohv paneb inimesi radikaalselt mõtlema ning keelasid kohvi! Kohv sattus ka tule alla 16.sajandil, kui Itaalias üritati kohv keelata, kuna arvati, et see on saatanast! Paavst Clement VII armastas aga kohvi nii palju, et 1600. aastal taas lubati see tarbimiseks.

Joo kohvi ja ela kauem!

Kohvis on kõrgel määral antioksüdante ja kasulikke mineraale nagu magneesium ja potassium. Kohvi joomine võib kiirendada seedimist, suurendab rasvade põletamist ja ergutab sind. Arvatakse, et kohvi joomine võib ka teise tüübi diabeedi, Alzheimeri ja teatud tüüpi vähi riski vähendada.

Kõige menukam kohvik?

Starbucks avab iga päev keskmiselt kaks uut kohvikut! Oma lemmik kohvijooke saab juua enam kui 29 000 kohvikus üle maakera. Nende esimene kohvik asutati jube rohkem kui 40 aastat tagasi Seattleis!

Meie naabrid on kohvihoolikud!

Põhjanaabrid soomlased joovad aastas 12 kilogramm kohvi inimese kohta! Neile järgneb Norra ja Island. Mida külmem ja pimedam koht, seda suurem armastus kohvi vastu?

Väikeettevõtlus päästab meie hommikud!

Väikestest kohviistandustes toodetakse 80% maailma kohvist! Tundub üllatav, kuid neid väikeettevõtjaid on lausa 25 miljonit! Enamik tööprotsessist toimub käsitsi ja nii on tagatud alati parim kvaliteet!

Meeldivaid kohvi elamusi soovides,

Kohvi Shop

Märksõnad:
Postitas Kristo Karu

Lavazza - Itaalia lemmikkohv

26.02.2020 19:17.12

Kohviubade ostmine võib olla väga keeruline, eriti kui turul on saada nii palju erinevaid brände, segusid, röste. Meie e-poes on müügil mitmeid premium brände, nende hulgas ka Lavazza!

Lavazza on Itaalia kohvi tootja, mille teekond sai alguse Turini linnas, Itaalias, 1895. aastal. Firmat on juhtinud juba 4 generatsiooni Lavazza pereliikmeid. Lavazza impordib kohviubasid erinevatest riikides, nagu Brasiilia, Honduras, Uganda, Mehhiko ja on maailma suuruselt 7. kohviröstija ning Itaalia turuliider. Lavazza tunnustab ennast kui esimest ettevõtet, mis hakkas segama erinevatest päritolumaadest pärit kohviube ja peab seda teistest röstijatest eristavaks tunnusjooneks.

Tegemaks Sinu elu lihtsamaks valides kohviube, siis panime kokku juhise Lavazza Professional kohviubade segudest. Siit juhendist leiad kasulikku infot toote päritolumaa, maitse ja sobivuse kohta.

Lavazza Professional Super Crema

Super Crema on üks meie enim müüdud toodetest, kuna selle kvaliteet ja hind on väga heas tasakaalus. Super Crema maitse on samuti tasakaalukas ning tänu sellele on kõik erinevad kohvijoogid meeldiva maitsega. Valmista espresso ja saad kauni paksu crema, valmista caffe latte, lisa suhkrut ja karamellisiirupit ning see maitseb ikka nagu kohv, võrreldes mõne teise seguga, mille maitse hääbub.

Lavazza Professional Super Crema kohvioad on pärit nii Brasiiliast, Kesk-Ameerikast kui ka Indoneesiast. Tänu nende päritolumaa kohviubade segamisele ja keskmisele röstile, on maitses tunda vürtse ja šokolaadi ning tekstuur on mõnusalt kreemjas. Kui sa otsid oma esimesi Lavazza kohviube, siis soovitame kindlasti seda toodet! See segu sobib ideaalselt kõigi espresso jookide valmistamiseks ning lausa ideaalselt macchiato ja puhtalt espresso nautimiseks!

Lavazza Professional Pienaroma

Professional Pienaroma on Lavazza kõige prestiižsem kohvisort. Antud segu puhul on kokku segatud vaid 2-päritolumaa uba - kõige kvaliteetsemad arabica kohvioad Brasiiliast ning mahedama maitsega Kesk-Ameerika arabica kohvioad. Tegu on 100% arabica kohviubade seguga ning on oma maitselt sametiselt pehme, mahe ja väga väikese happesusega.

Meie kliendid on tagasisidena öelnud, et antud toode sobib ideaalselt piimaga. Seega kui soovid saada täiesti vaimustavat caffe lattet, siis see on segu, mida proovida! Kuid maitse üle ei vaielda ning kindlasti on tegu kohvisordiga, mis sobib ka puhta kohvi kujul nautimiseks!

Lavazza Professional Crema e Aroma

Tegu on väga sarnase tootega Professional Super Cremale, kuid Professional Crema e Aroma maitse on kergem ja puuviljasem. Nagu paljud segud, on ka see arabica ja robusta kohviubade segu, kuid antud toote puhul on ka robusta kohvioad kõrgeima kvaliteediga.

Professional Crema e Aroma on väga klassikalise maitsega ning antud toote kvaliteet on niivõrd hea, et võiks segamini ajada veel kallima hinnaklassi kohvisordiga. Kuna maitse on jõuline, siis sobib antud segu ideaalselt kohvisõpradele, kellele meeldib lisada maitsesiirupit. Samuti suurepärane valik jääkohvi valmistamiseks!

Lavazza Professional Gold Selection

Meie arvates on Professional Gold Selection midagi väga erilist! Oleme seda korduvalt testinud ning tegu on kindlasti ühe kvaliteetsema seguga Lavazza tootevalikus ning seda arvab ka tootja ise! Nagu Professional Super Crema, sobib antud kohvisort praktiliselt iga kohvijoogi valmistamiseks. Isegi kui lisad kohvile kuhjaga suhkrut ja siirupit, siis maitseb see ikka nagu kohv! Samuti maitseb Professional Gold Selectionist valmistatud espresso suurepäraselt, kuid oleme täheldanud, et antud seguga ei sobi piim väga hästi kokku.

Antud segu kohvioad on pärit Brasiiliast, Kesk-Ameerikast ja Aasiast. Neist kohviistandustest pärit kohviuba on kergelt magusa mekiga, mille tulemusel on segu ümara ja tasakaalustatud maitsega. Tunda on ka väga kerget šokolaadist maitset. Tegu on keskmise röstiga.

Lavazza Professional Top Class

Antud segu maitse meenutab Professional Gold Selectionit, kuid šokolaadine maitse on rohkem tuntavam ja kohv on täidlasem ning tugevama maitsega kui Professional Super Crema. Professional Top Classi maitse on tõenäoliselt Lavazza kohvisortidest kõige intensiivsem.

Antud segu kohvioad on samuti pärit Aasiast, Kesk-Ameerikast ja Brasiiliast. Magusamad kohvioad on Aasiast ja mahedamad Lõuna-Ameerika kontinendilt. Tegu on keskmise röstiga ning sobib kõige paremini lühikesteks kohvijookideks, nagu ristretto, espresso, macchiato.

Meeldivaid kohvi elamusi soovides,

Kohvi Shop

Märksõnad:
Postitas Kristo Karu

Illy on kohvitööstuse üks tugevamaid ja edukamaid hiide. Alates ajast, kui Francesco Illy avas esimese kohvipoe Triestes, Itaalias, on ettevõte pidanud oluliseks innovatsiooni ja ambitsioonikaid töötajaid. Aastal 1934 patendeeris Illy kohvipurkide rõhu all hoidmise meetodi, mis võimaldab neil pakendada värskelt röstitud kohviube nii, et säiliks aroom ja värskus.

Vaid kaks aastat hiljem, leiutas Francesco Illy arvatavalt ühe esimestest espressomasinatest, mis doseeris automaatselt vett ning kohv suruti käpast välja rõhu abil. Kohv ei maitsenud enam kõrbenult ning oli samm edasi tänapäevasema kohvi valmistamise suunas.

Järgnevatel kümnenditel kasvas Illyst üleeuroopaliselt tunnustatud ettevõte. 1980ndatel jõudis Illy kohv Ameerika Ühendriikidesse, saades esimeseks Itaalias röstitud kohviks Ühendriikide pinnal. See kõik oli võimalik tänu rõhu all olevatele kohvipurkidele, mis hoidsid kohvioad värskena ka pikal teekonnal üle Atlandi ookeani.

Aastate pikkune värskus

Värskelt röstitud kohv kaotab 40% oma aroomist juba 8 tunni jooksul õhuga kokkupuutes olles, aga purk Illy kohviube püsib värske ja aromaatsena kuni 2 aastat.

Kuidas see võimalik on? Taaskäideldavad metallpurgid täidetakse värkselt röstitud kohviubadega ning lisatakse lämmastik ja purgid pannakse rõhu alla. Tänu sellisele pakendamisele, säilib kohviaroom ja maitse muutub aja jooksul isegi täidlasemaks. Nii nagu hea vein täiustub aja jooksul, nii on ka rõhu all olevate Illy kohviubadega. Tulemuseks on kohv, mis püsib kauem värske, võrreldes teiste pakendamis meetotidega.

Vaid kvaliteetseim kohviuba

Illy kohvi on valmistatud Arabica kohviubadest, mida kasvatatakse erinevates päritolumaades, näiteks Indias, Kolumbias ja Costa Ricas. Kõik kohvioad on kasvanud 100% jätkusuutlikes kohviistandustest.

2001. aastal tutvustas Illy oma nüüdseks ikoonilist 250g metallpurki, milles püsivad 9-päritolumaa Arabica kohvioad maitsva ja aromaatsena. Illy kohvi võib kasutada erinevate kohvijookide valmistamiseks, teades, et tagatud on nüansi rohke ja rikkaliku maitsega kohv!

Meeldivaid kohvi elamusi soovides,

Kohvi Shop

Märksõnad:
Postitas Kristo Karu

Kuidas vahustada piima?

26.02.2020 19:03.57

Sa armastad cappuccinot ja caffe lattet, aga piimavaht ei tule välja? Või on tulemuseks hoopis keema läinud piim ja kõrvetada saanud käed? Ära muretse, me saame sind aidata! Tänases artiklis jagame teiega kahte viisi, kuidas saada ideaalset piimavahtu! Üks neist nõuab endas peidus oleva baristaga sõbraks saamist ja teine viis on mõeldud mugavust armastavatele kohvinautlejatele!

Vahusta piima nagu barista!

Mida sul läheb tarvis?

* Piimavahustuskann
* Espressomasin vahustamisotsikuga
* Termomeeter (soovituslik)
* Piim (esimesed katsetused võid rahumeeli teha ka 2,5% piimaga, kuid poodides on saadaval ka erinevad cappuccino ja latte piimad, mis on kõrgema rasvasisaldusega ning sobivad väga hästi kuumutamiseks)

Esmalt lase espressomasina küljes olevast vahustajast kuum vesi ja mustus välja! Aseta otsik näiteks tühja anuma, keera või vajuta nuppu, mis aktiveerib vahustaja ja lase vesi välja ning sulge vahustaja. Puhasta kiire liigutusega vahustamisotsik.

Täida 1/3 kannust piimaga. Aseta vahustamisotsik piima sisse, kuid ära aseta seda kannu põhja, vaid piima pinnale. Võta kannu sangast kinni, aktiveeri vahustaja ja peaksid kuulma vaikset sisinat. Hoia vahustajat enamuse ajast ühel kohal, kuid aegajalt liiguta seda natukene ringi, nii piima pinnal kui piima sees. Tasapisi peaks hakkama kogunema piima vahtu. Lõpetades vahustamise, lase koheselt must vesi välja tühja anuma ning tõmba lapiga kiirelt üle vahustamistoru. Seejärel koputa paar korda kannu vastu lauda ja tee mõni ringjas liigutus. Nii muutub piimavaht tugevamaks.

* Mida rohkem piima vahustad, seda paremini välja tuleb!
* Sellisel meetodil piimavahustamine nõuab kannatust ja praktiseerimist!
* Piima temperatuuri hindamisel võid kasutada termomeetrit või pane käsi kannu põhja vastu, kuid ära ennast põleta!
* Ära kuumuta piima üle 65 kraadi! See rikub piimaomadusi ja maitset!
* Hoia piima ja kannu alati jahedas!

Vahusta piima mugavalt!

Mida sul läheb tarvis?

* Elektriline piimavahustaja
* Piim (esimesed katsetused võid rahumeeli teha ka 2,5% piimaga, kuid poodides on saadaval ka erinevad cappuccino ja latte piimad, mis on kõrgema rasvasisaldusega ning sobivad väga hästi kuumutamiseks)

Bialetti elektriline piimavahustaja on ülimugav abiline! Sellega saad vahustada nii külma kui ka sooja piima. Vala lihtsalt piim sisse, lülita masin tööle ning kui vaht saab valmis, siis lülitab kann end ise välja! Bialetti elektriline piimavahustaja on ülimugav abiline! Sellega saad vahustada nii külma kui ka sooja piima. Vala lihtsalt piim sisse, lülita masin tööle ning kui vaht saab valmis, siis lülitab kann end ise välja!

Hario elektriline piimavahustaja koosneb 3 osast - klaasist kann, vahustaja ning kaas. Vala piim kannu, lülita vahustaja tööle ja valmis ta saabki! Samuti saab masinat kasutada ilma kaaneta ja otseselt kontrollides vahustajat. Ainus miinus on see, et peab ise masina sisse ja välja lülitama, kuid piim saab üliväikese vaevaga vahustatud!

Meeldivaid kohvi elamusi soovides,

Kohvi Shop

Märksõnad:
Postitas Kristo Karu
Kohvimaailmas eristatakse peamiselt kahte põõsaliiki - coffea arabica ja coffea canephora ehk maakeeli öeldes Arabica ja Robusta kohvitaimed. Valides endale meelepärast kohvi, näeme sageli nende kasutust, kuid kas Sina tead, miks Arabica kohvioad maksavad palju rohkem kui Robusta omad? Või kumb neist maitseb mõrkjamalt? Või kumbas on suurem kofeiinisisaldus?

Kohvitaimede kasvamine

Kohvipõõsad ei kasva igal pool maailmas. Võttes Aafrika mandri, tõmmates kaks joont, jättes välja mõlemalt poolt umbes veerand mandrist ja pikendades neid jooni ümber gloobuse, saame ala, kus kasvab kohvipõõsas.
Märkame, et sellel alal on rohkem vett kui maad ning igasugune maalapp ei ole kohvitaimele sobiv. On vaja vähemalt 100 m kõrgust, et Robusta kohvitaim hakkaks kasvama ning Arabica vajab vähemalt 1000 m meretasemest kõrgemat kasvukohta.
Kohvitaim on üsna nõudlik. Ta tahab saada rohkelt vihma ja soojust. Araabika vajab kasvamiseks 15-24 kraadi sooja ja Robusta lausa tõelist troopikat, 24-30 kraadi sooja.
Kui on unistus teha oma kohviistandus ja on leitud sobiv keskkond, siis peab ikkagi veel mitu aastat kannatama, enne kui oma aia kohvi saab juua. Arabica kohvitaim hakkab saaki kandma 2-4 eluaasta paiku ning elab vaid 20-30 aasta vanuseks.

Saagi töötlemine

Lõpuks kui aeg on käes, et saaki koristada, tuleb värvata palju inimesi või masinaid. Arabica kohvpõõsa marjad valmivad järk-järgult ning neid tuleb käsitsi korjata, et korvi sattuks ikka küpsed marjad. Robusta kohvipõõsaga on natukene lihtsam - marjad valmivad üheaaegselt ja saaki saab koristada ka mehhaaniliselt.
Kohvipõõsa saagiks on ilusad punased marjad, mis meenutavad kirssi. Just nende kohvikirsside sees on peidus kohvioad, mis saadakse kätte, kas märg- või kuivtöötluse käigus. Seejärel saadetakse kohvioad kvaliteedikontrolli, kus sorteeritakse välja kahjustada saanud kohvioad. See on oluline, sest kui röstimisele sattub palju kahjustada saanud kohviube, siis rikub see maitse.
Järgmiseks sammuks on röstimine. On olemas 3 peamist rösti - hele, keskmine ja tume. Igal röstimisastmel on erinev temperatuur, ajaline kestvus ja saadav maitse. Röstimise järel segatakse erinevad kohvioad, see toimub nii sorditi kui ka päritolumaa järgi. Segamise eesmärgiks on saada täiusliku maitse ja aroomiga kohv, üks uba täiustab teist!

Maitse

Kohvi maitse sõltub mitmetest nüanssidest - kohvi sordist, kasvutingimustest, järeltöötlusest, röstimisest, segamisest. Vaadates Arabica ja Robusta kohvipõõsaid, siis Arabica maitse on mahedam, pehmem ja aromaatsem kui Robustal. Robusta seevastu on intensiivsema maitsega ja sisaldab rohkem kofeiini. Samuti mängivad rolli kasvutingimused, pinnas ning ka kõrgus, sest mida kõrgemal kohvitaim kasvab, seda aromaatsemad on kohvioad.
Suurt rolli mängib ka päritolumaa.
Kohvioad, mis on pärit Lõuna-Ameerikast on maheda ja tasakaalus maitsega, vähese happesuse ja pähklise alatooniga.
Aafrika mandril kasvanud kohvioad on keskmise happesusega, aromaatsed ning lõhnalt-maitselt lillelised ja puuviljased.
Aasia regioonist pärinevad kohvioad on väga vähese happelisusega, magusamad ja täidlase maitsega.
Peamiseid röstimisastmeid on 3 ja kõik nad üllatavad erinevate maitsetega.
Hele röst on kõige kõrgema happelisusega. Kohv on kerge, vähe mõrkjas ning lillelise-puuviljase aroomiga.
Keskmine röst on tasakaalus nii oma maitse kui aroomiga ja on kergelt magusa maitsega.
Tume röst on mõrkjas, vähese happelisuse ja intensiivse maitsega.

Miks on Arabica kohviuba kallim?

Arabica kohvipõõsas on palju nõudlikum oma kasvutingimuste osas. See vajab kasvamiseks palju mägisemat pinnast ja madalamat temperatuuri. Kuna mägiset, õige temperatuuriga ja vilja kandvat maad on vähe, siis see on esimene põhjus kõrgema hinna kujunemisel.
Robusta on väga kange iseloomuga taim - see suudab kiirelt kasvada troopilistes oludes ja ei nõua kasvamiseks kõrget mägist pinnast. See hakkab üsna pea peale istutamist vilja kandma ning on erinevate kahjurite osas palju vastupidavam.
Arabica kohvipõõsas on seevastu palju õrnem. Tal võtab kaua aega, et hakata vilja kandma ja tema viljakogus on märgatavalt väiksem. Samuti on ta palju vastuvõtlikum igasugustele pestitsiididele ning seetõttu on vaja teha tihedalt kahjuritõrjet.
Küpse saagi korjamisel peab Arabica kohviubade korjamisel rakendama inimtööjõudu, sest masinad ei suuda järsul mägisel pinnasel töötada. Samuti küpsevad põõsa marjad erinevas tempos. Ka järeltöötlusel pööratakse ubade kvaliteedile rohkemat tähelepanu, kui Robusta puhul.

Kumba eelistada, kas Arabica või Robusta kohviube?

See, et Arabica kohvipõõsas vajab nõudlikumaid tingimusi ja rohkem hoolt, kui Robusta põõsad, ei tähenda, et Robusta oleks väga kehv ja seda ei peaks tarbima. Sugugi mitte, Robusta kohvioad on kõrgelt hinnatud näiteks espresso valmistamisel. Just Robustale omane mõrkjas ja intensiivne maitse sobib nii hästi kokku maheda piimaga, valmistades cappuccinot või caffe lattet. Või on oma kõrge kofeiinisisaldusega ideaalne äratuskell hommikuse espresso näol.
Arabica kohviuba on ideaalne puhtalt nautlemiseks. See on mahe, pehme ning hästi tasakaalus maitse ja aroomiga.
Õiget ega vale ei ole olemas. Kõik sõltub kohvitarbija enda maitseeelistustest. Tuleb katsetada ja proovida erinevat sorti kohviube, röstimisastmeid, päritolumaasid, segusid ja valmistusviise. Vaid proovides, mis maitseb ja mis mitte, leiad endale selle õige!
Meeldivaid kohvi elamusi soovides,
Kohvi Shop
Postitas Kristo Karu

Tooted 1 kuni 10 koguarvust 12

lehekülje kohta
Lehekülg:
  1. 1
  2. 2